top of page

I. INTRODUCCIÓ

ANNEXOS

ENQUESTA

ENTREVISTES

WEBGRAFIA

GLOSSARI

Link a l'enquesta realitzada a realitzada a 260 alumnes de l'IPM sobre els usos dels mòbils als alumnes d'entre tretze i divuit anys:

https://docs.google.com/forms/d/1nMeHxU8wHUe9TAsU4HBdN5a6OzHO-4hdlQ80QEUT7ps/prefill

Entrevista a diversos professors espanyols i sud-americans sobre l'ús dels mòbils a l'aula: 

http://toyoutome.es/blog/15-expertos-en-educacion-cuentan-los-pros-y-contras-del-uso-del-movil-en-el-aula/34374

Article sobre la lectura tradicional versus la lectura digital:

 

http://www.gestiopolis.com/el-libro-electronico-versus-el-libro-tradicional/

Article sobre la classe inversa i les seves tecnologies:

http://inicios.es/2012/la-clase-inversa-flip-classroom-tecnologias/

Vídeo instructiu sobre les diferències entre el model de docència tradicional i el model de docència "flipped classroom":

https://youtu.be/OYJ-PQ7b_0w

Article sobre la metodologia utilitzada en l'aula "flipped":

http://www.theflippedclassroom.es/metodologia-teaching-methods/

Vídeo sobre el "flipped learning" al Shireland Collegiate Academy:

https://www.youtube.com/watch?v=PhzetYKEzck

Article sobre les TIC:

http://www.sobrepantalles.net/que-son-les-noves-tecnologies/

Article sobre les TIC i les TAC:

http://xeniacastellana3.blogspot.com.es/2012/10/que-son-les-tic-i-les-tac_6.html

Article sobre l'e-learning:

http://www.cfp.us.es/e-learning-definicion-y-caracteristicas

Les tecnologies mòbils als centres educatius. Consell escolar de Catalunya 2015

http://consellescolarcat.gencat.cat/web/.content/consell_escolar/actuacions/publicacions_cec_en_pdf/static_files/Les-tecnologies-mobils_catala_web.pdf

Article sobre l'impuls de nous projectes pedagògics a Espanya que utilitzen el mòbil a l'aula:

http://politica.elpais.com/politica/2016/09/24/actualidad/1474718120_441929.html

Article sobre els avantatges i els desavantatges dels mòbils a l'aula:

http://revista.copernic.cat/?p=1197

Article sobre les cultures mediàtiques adolescents:

http://dugi-doc.udg.edu/handle/10256/4887

Article sobre joves, salut i xarxes socials:

http://www.vilaweb.cat/noticies/60857/

Article sobre les tecnologies emergents:

http://www.elconfidencial.com/tecnologia/2014-05-06/diez-tecnologias-emergentes-que-cambiaran-el-mundo_125744/

Article sobre usos profitosos del mòbil a l'aula:

http://www.lavanguardia.com/lacontra/20160520/401912457130/aprendamos-con-ellos-a-crear-con-el-movil-no-solo-consumir.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=twitter&utm_medium=social

En aquest apartat adjunto totes aquelles paraules que no són pròpies del nostre vocabulari diari, ja sigui perquè són d'origen estranger o perquè no les hem escoltat mai, específiques per entendre el meu treball i ordenades alfabèticament.

Ask.fm: És un lloc web, una xarxa social en la qual es poden formular i rebre preguntes de qualsevol tipus de manera anònima o coneguda. És obert a tothom que tingui més de tretze anys i només cal una dreça de correu electrònic vàlida per registrar-s'hi.

Blended learning: L'aprenentatge semipresencialb-learning en anglès, es refereix a la combinació de la feina presencial, a l'aula, i  la feina on-line, a distància, amb eines digitals. És la combinació eficient de diferents mètodes docents. Això significa que un curs donat en aquest format s'inclourà tant classes presencials com activitats d’aprenentatge virtual (e-learning). A través d’aquesta metodologia l’alumne pot controlar alguns factors com el lloc, el moment i l’espai en el qual treballa. El gran repte del blended learning està en trobar el balanç perfecte entre les activitats on-line i les presencials. En relació amb l’ús de materials, la feina on-line aporta la possibilitat d’incloure materials molt diversos (pàgines web, vídeos, articles, mapes mentals, infografies, etc...), de manera que els alumnes tenen molts canals per rebre informació i aprendre.

Models d’aprenentatge semipresencial (b-learning)

I. Model de rotació: Les activitats estan organitzades en estacions de treball que impliquen diferents tasques. Els alumnes s’organitzen en equips i cada equip realitza una tasca durant un temps concret. Després es canvia d’estació de manera rotatòria. Les tasques poden ser de diferents tipus: treballs en equip, treballs individuals, amb tecnologia, amb paper i llapis, etc... Aquest model dona més rellevància a les lliçons presencials que a les tasques on-line. Dins d’aquest model es troben varis subtipus: rotació d’estació, rotació de laboratori, aula inversa (flipped classroom) i rotació individual.

II. Model flexible: En aquest model les activitats on-line constitueixen la part substancial. L’alumne té la flexibilitat de moure’s en diferents modalitats d’aprenentatge amb el propòsit de millorar el seu coneixement a partir de les seves necessitats específiques. D’aquesta manera, cada alumne té una forma concreta i adaptada a ell mateix d’organitzar el seu procés de desenvolupament. L’alumne pot decidir fer treballs individuals, en grups o en projectes. El professor desenvolupa una tasca d’assessoria que pot ser mínima o àmplia depenent de la necessitat de cada estudiant.

III. Model a la carta. En aquest model els alumnes poden decidir fer algunes assignatures de manera presencial i d’altres completament on-line. La part d’assessoria per part del docent recau sobretot en els treballs on-line.

IV. Model virtual enriquit: En aquest model els estudiants tenen algunes tutories de manera presencial en dies assignats, però la resta de la feina es realitza en la seva totalitat en línia, on també reben en recolzament del professor virtualment. Les tutories per part del docent solen ser opcionals, pels alumnes que requereixen més atenció.

 

Avantatges del model b-learning: L’aprenentatge semipresencial es considera un model més efectiu que l’aprenentatge totalment presencial o l’aprenentatge totalment a distància. Els que promouen l’aprenentatge semipresencial argumenten que la incorporació de la tecnologia de comunicació asincrònica ajuda a “facilitar una experiència de desenvolupament independent i col·laborativa”. Això comporta una major satisfacció en l’estudiant i per tant una millora en el seu rendiment. L’ús de les TIC ajuda als alumnes a millorar la seva actitud vers l’estudi.

Bloc: La paraula prové de l'abreviació de l'anglès de weblog, diari web. És un diari interactiu i personal a Internet, està dissenyat perquè cada article tingui data de publicació, de manera que la persona que escriu (blogger) i les que llegeixen puguin seguir tot el que s'ha publicat i editat.


Bullying o assatjament: Maltractament entre alumnes. Conducta de persecució física i/o psicològica que realitza un/a alumne/a contra un/a altre/a, al que tria com a víctima de repetits atacs.


E-book: Traduït al català aquesta paraula provinent de l'anglès vol dir llibre electrònic o llibre digital. És el nom amb el qual han denominat els llibres que es troben en format digital, és a dir, la versió electrònica del llibre en paper.

 


E-learningAprenentatge virtual, en línia o electrònic en català. Són els processos d'ensenyança-aprenentatge que es duen a terme a través d'Internet, caracteritzats per una separació física entre professorat i alumnat, però amb el predomini d'una comunicació tan síncrona com asíncrona a través de la qual es du a terme una interacció didàctica continuada. A més, en aquest mètode l'alumne passa a ser el centre de la formació, ja que ha d'autogestionar el seu aprenentatge, sempre i quan amb l'ajuda de tutors i companys. És la manera d’accedir al coneixement mitjançant les TIC.

E-learning i els seus avantatges:

- És un sistema basat en la web, una plataforma d’ús creixent no només en l’educació sinó també en l’àmbit professional i empresarial.

- Facilita la incorporació de nous continguts mitjançant mètodes interactius perquè involucrin a l’estudiant en el desenvolupament del curs.

- Amb l’ús dels serveis que ofereix Internet, es permet el treball i la interacció en grups com en l’ensenyament presencial.

- Es pot compaginar de manera més eficient amb altres responsabilitats laborals i/o socials.

- L’organització del curs és més fàcil i més flexible.

- Es poden capacitar més alumnes en menys temps.

- Facilita el manteniment i actualització dels continguts i la seva distribució.

Modalitats d’e-learning:

I. E-learning complet a distància: És principalment un mitjà electrònic per l’aprenentatge a distància o virtual. L’usuari pot gestionar els horaris, és un mitjà completament autònom. Constitueix una proposta de formació que contempla la seva implementació predominantment mitjançant Internet, fent ús dels serveix i eines dels quals proveeix aquesta tecnologia.

 

II. Semipresencial o b-learning: En aquesta modalitat s’utilitza l’e-learning com a recurs per a reduir el grau de presencialitat en el curs. Aquests cursos combinen les dues modalitats, tradicional i virtual. Poden ser de tres tipus, segons el percentatge d’utilització de la tecnologia o la presencialitat: Ascendent virtual (superior al 50%), Ascendent presencial (50%) i Equilibrat (inferior al 50%).

 

Aportacions de l’e-learning:

- Elimina les barreres físiques: amb l’ús d’e-mails, eines comunicatives, fòrums i xats perquè els participants es comuniquin.

- Alternança entre diversos mètodes: els alumnes poden treballar de manera individual o formant grups.

- Flexibilitat horària: L’alumne accedeix al curs quan disposa de temps suficient.

- Afavoreix la interacció.

- Genera noves formes de comunicació.

- Disposició de multitud de recursos en línia i/o multimèdia.

- Fomenta l’aprenentatge autònom.

Edpuzzle: És una eina on-line que permet editar i modificar vídeos propis de la xarxa per adaptar-los a les necessitats de l’aula. És una aplicació desenvolupada per un grup de programadors i professors de Barcelona. Constitueix l’aplicació ideal per crear vídeo –lliçons que facilitin l’ús de metodologies pedagògiques com la classe inversa o "flipped classroom". Amb Edpuzzle es pot seleccionar vídeos, editar-los, assignar-los als alumnes i comprovar què és el que entenen mitjançant preguntes inserides prèviament al llarg de la visualització. Aquesta eina pot ser de gran utilitat en totes les assignatures i en tots els nivells educatius.

Eduloc: És un projecte creat per la Fundació Itinerarium. És una eina que permet a professors i alumnes poder crear itineraris, escenaris i experiències basades en la localització. L’objectiu és la introducció dels dispositius mòbils amb GPS pel treball en projectes sobre el territori. Aquesta plataforma ofereix multitud de possibilitats per tal de fer atractius els nostres itineraris, on hi podem inserir un joc de pistes o preguntes diverses per tal que els destinataris avancin en el seu recorregut. És un programa molt intuïtiu i fàcil d’utilitzar, destinat a fer proves i gimcanes pels més petits o treballs de camp pels més grans. Es poden afegir vídeos, so, imatges, i enllaços a altres pàgines. Constitueix una eina molt útil per a les escoles i molt recurrent pels alumnes.

 


Facebook: És una xarxa social que permet afegir gent com "amics" i enviar-los missatges, enllaços, fotografies i vídeos entre altres coses. És obert a tothom que tingui més de tretze anys i només cal una dreça de correu electrònic vàlida per registrar-s'hi. Té com a principi un "mur" particular a cada usuari en el qual es van succeint les diverses publicacions de les amistats, grups o pàgines als quals hom ha agregat o marcat "m'agrada".

 


Flip teaching: Metodologia docent basada en el "flipped learning".

 


Flipped ClassroomClasse inversa en català. És un model pedagògic que transfereix el treball en determinats processos d'aprenentatge fora de l'aula i utilitza el temps de classe per facilitar i potenciar altres processos d'adquisició i pràctica de coneixements. A continuació deixo l'enllaç a un vídeo en el qual s'explica resumidament les diferències entre el model tradicional i la classe inversa i en què consisteix aquesta: http://www.youtube.com/watch?v=OYJ-PQ7b_0w

GPS: El sistema de posicionament global, en anglès Global Positioning System, és un sistema de navegació per satèl·lit que permet saber amb molta precisió la situació geogràfica i l'hora de referència amb gran exactitud a gairebé qualsevol lloc de la Terra.


GoConqr: És una aplicació en la qual es pot crear un entorn d'estudi on-line i gratuït que ajuda a millorar el l'aprenentatge. Inclou eines d'aprenentatge que permeten crear, compartir i descobrir mapes mentals, fitxes d'estudi, apunts on-line i tests. Amb GoConqr també és possible planificar l'estudi i monitoritzar el procés en temps real, a més de permetre la connexió amb amics i companys per compartir recursos i coneixements.

Google ClassroomÉs una aplicació de Google gratuïta dissenyada per ajudar a professors a crear i rebre les tasques dels alumnes sense necessitat d’utilitzar documents en paper. Inclou funcions que els hi permet estalviar temps (com per exemple, poden fer automàticament un còpia d’un document de Google per cada alumne). A més, crea carpetes a Drive per cada tasca i per cada alumne, de manera que tota la feina està perfectament organitzada.

En la pàgina “Tasques”, els alumnes poden realitzar un seguiment de les feines que han de presentar i poden començar a treballar en només un “click”. Els professors poden veure ràpidament qui ha completat el treball i qui no, afegir observacions en temps real i puntuar els treballs directament a través de la mateixa plataforma. A continuació deixo l'enllaç a un vídeo en el qual s'explica el funcionament de Google Classroomhttp://www.youtube.com/watch?v=K26iyyQMp_g

Google Sites: És una aplicació en línia gratuïta de Google que permet crear un lloc web de grup de forma molt senzilla. En aquesta pàgina es podran incloure elements textuals i visuals com vídeos, presentacions o arxius adjunts. La web es pot compartir amb facilitat per tal de veure i /o editar la informació amb un grup reduït, amb tota la comunitat o amb tot el món.

Instagram: És una xarxa social especialitzada, una aplicació mòbil i web gratuïta desenvolupada l'any 2010 per compartir fotografies, aplicar filtres i marcs si es desitja i, finalment, mostrar-les a les amistats o seguidors, ja sigui a la mateixa plataforma o a diverses xarxes socials com FacebookTwitter, TumblrFlickr... Com a Facebook, a cada usuari li apareix un "mur" en el qual es mostren totes les publicacions de les pàgines o persones que segueix, oferint la possibilitat de posar "m'agrada" o comentar.

Ipad: És un dispositiu electrònic, tipus tauleta, és a dir, que assumeix la modalitat d'ordinador portàtil a través del qual es pot interactuar per mitjà d'una pantalla tàctil, permetent a l'usuari maniobrar la mateixa amb una ploma o amb els dits; aquest dispositiu ha estat desenvolupat per l'empresa Apple Inc.

Kahoot!: És una plataforma d'aprenentage mixte basat en el joc, permetent als docents i als alumnes investigar, crear, col·laborar i compartir coneixements. S'ofereix als estudiants una veu a l'aula, i permet als professors que eduquin i centrin als seus alumnes a través del joc i la creativitat. Kahoot! és un sistema de preguntes i respostes amb el qual es poden crear qüestionaris, enquestes i debats.

Link: Un enllaç o link és un lloc web en el qual un usuari pot clicar per tenir accés o connectar amb un altre document. En el navegador apareixen com paraules subratllades.

Moodle: És un software dissenyat per ajudar als docents a crear cursos en línia i entorns d'aprenentatge virtuals. La paraula Moodle originalment és un acrònim de Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment. Una de les principals característiques del Moodle sobre altres sistemes és que està creat en base a la pedagogia social constructivista, en la qual la comunicació pren un paper rellevant en el camí de la construcció al coneixement.


Musical·ly
: És una aplicació mòbil que permet crear vídeos divertits i originals que consisteixen en sincronitzar els llavis amb les cançons escollides per compartir amb els amics o seguidors a les xarxes socials (FacebookTwitterMessenger,Whatsapp...), a més de poder publicar les pròpies creacions a la comunitat de l'aplicació. L'usuari pot utilitzar la música de la xarxa o del propi dispositiu. També permet afegir efectes de vídeo com filtres, moviments ràpids, càmera lenta, lapse de temps i revertir. És possible rebre qualificacions i puntuar altres usuaris.

Mystery Skype: És un joc educatiu creat per professors que busca connectar grups d’estudiants de diferents llocs del món a través de Skype. El joc consisteix en que cada grup participant endevini en quina part del planeta es troba la classe que està a l’altra banda de la pantalla. Els passos a seguir són molt senzills. Primer, el professor busca a la base de dades una classe amb la que vulgui participar en l’exercici. Després, acorda una data i una hora exacta per a realitzar l’activitat.

 

Per utilitzar Mystery Skype, és necessari establir regles amb les altres classes i definir la dinàmica del joc. Pels cursos principiants i de menor edat, es recomana que preparin vint preguntes i entre cinc i deu pistes per l’altra classe abans d’iniciar la trucada. Per les classes amb una mica més d’experiència se suggereix crear preguntes amb respostes a les quals només es pugui dir sí o no, de manera que els alumnes es vegin en la necessitat de ser més organitzats i concrets en la construcció de qüestionaris.

Els professors que han provat Mystery Skype han descobert que els seus alumnes exerceixen rols específics durant el joc amb altres classes, que treballen millor com a equip i que es comprometen més amb la lliçó.


Nomofòbia: La nomofòbia és la por irracional a sortir de casa sense el telèfon mòbil. El terme prové de l'expressió anglesa "No-mobile-phone Phobia" i va néixer durant un estudi realitzat per l'Oficina de Correus del Regne Unit encarregat a l'institut demoscòpic YouGov per estimar l'ansietat que pateixen els usuaris de telèfons mòbils. Aquesta ansietat que senten algunes persones pot estar per exemple produïda per la pèrdua del dispositiu, per l'esgotament de la bateria o el crèdit o per la pèrdua de cobertura de la xarxa. En conclusió, el fet d'estar "aïllat" de les possibles trucades o missatges sol causar estrès i nerviosisme a les persones, fet que demostra una greu problemàtica entre la societat.


Periscope: És una aplicació propietat de Twitter que serveix per transmetre vídeos per streaming, es pot transmetre des de l'aplicació mòbil o bé a través de Twitter. Permet als seus usuaris enviar per streaming el vídeo que va captant el seu smartphone en viu per altres usuaris de Periscope. Permet als espectadors enviar "cors" a qui està realitzant el vídeo en senyal que els hi agrada. És una de les aplicacions més utilitzades del món. 

Pinterest: És una xarxa social que permet trobar, filtrar, organitzar i compartir imatges i vídeos que hi ha a Internet. Els usuaris poden crear i organitzar per temes: col·leccions d'imatges, esdeveniments, interessos, aficions, etc... Tots aquests continguts es distribueixen en forma del que s'anomena "pinboards", que visualment són com taulers d'anuncis. D'aquesta manera, Pinterest és una plataforma molt visual que et permet recopilar en un mateix espai tots els teus interessos. A més a més, els usuaris poden seguir "pinboards" d'altres persones que comparteixin els mateixos gustos per tal de buscar inspiració i descobrir coses noves del seu camp d'interès. L'objectiu principal de Pinterest és unir a persones de tot el món a través d'aquelles coses que troben interessants. El mateix nom ho diu: Pinterest = Pin + Interest, "enganxa els teus interessos".

Plickers: És una aplicació gratuïta que permet utilitzar tecnologia sense gairebé tecnologia gràcies a un sistema de codis bidi impresos en paper o en cartolina. Cada alumne disposa de la seva pròpia targeta, que pot orientar-se de quatre maneres diferents (les quatre cares del quadrat que formen el codi bidi). Es projecta a la pantalla una pregunta amb possibles respostes (fins a quatre) i cada alumne orienta la seva targeta amb la resposta que consideri correcta. Amb la càmera del mòbil o la tauleta, el professor recull de manera simultània totes les respostes que entren dins del camp visual, veient en la pantalla del dispositiu si la resposta és correcta (verda) o incorrecta (vermella).

Poképarada/es: Són punts d'interès dins del joc o aplicació mòbil Pokémon Go. Se suposa que concentren un major nombre de Pokémons per caçar, que és l'objectiu primordial del joc.

Pokémon: Són criatures virtuals semblants a animals però que posseeixen extraordinàries habilitats segons el tipus del qual formin part, per exemple, foc, aigua, elèctric, planta, etc...

Pokémon GO: És una aplicació mòbil o joc de realitat augmentada sorgit del joc original de Nintendo. És un videojoc gratuït que consisteix bàsicament en caçar, capturar i lluitar amb els personatges de la saga Pokémon amagats per ubicacions del món real, fet que implicar haver de desplaçar-se físicament pel territori per progressar. L'aplicació comporta un element d'interacció social, ja que promou reunions físiques dels usuaris en diferents ubicacions de les seves poblacions.

Quizlet: És una eina d'aprenentatge el línia que es pot utilitzar per entrenar i avaluar als alumnes en la comprensió de diversos conceptes. Consisteix en crear targetes amb continguts educatius incloent-hi text i imatges. El fet interessant és que una cop creades les targetes, l'aplicació elabora de manera automàtica activitats i jocs relacionats amb els continguts. És una eina especialment adequada per les matèries d'idiomes ja que també ofereix àudios de les paraules i texts utilitzats.

Remind: És una aplicació gratuïta creada per a professors, alumnes i pares. Es tracta d'una eina amb la qual els docents poden enviar notificacions per mitjà de SMS als seus alumnes amb recordatoris de tasques, qualificacions d'examens, activitats escolars, etc... És un sistema de missatgeria com Whatsapp amb l'adaptació a l'entorn educatiu.


Selfie: És un terme nascut per denominar l'autofoto, un tipus d'autoretrat. S'acostuma a relacionar amb el món de les xarxes socials i Internet. Són fotografies informals normalment fetes amb les càmeres internes dels telèfons mòbils que es pengen a la xarxa amb la intenció d'aconseguir "m'agrada" en pàgines com FacebookTwitterInstagram sobretot, etc... És una paraula popular entre els adolescents i s'ha convertit en un fenomen de moda.

Skype: És una aplicació gratuïta, un software que permet a tothom comunicar-se. Serveix per fer trucades i vídeotrucades individuals i grupals, enviar missatges instantanis i compartir arxius amb altres persones que utilitzen la plataforma.


Snapchat
: És una aplicació mòbil gratuïta per majors de dotze anys que permet enviar vídeos o fotografies que s'esborren automàticament a les 24 hores, amb missatges o sense, als destinataris escollits pel mateix emissor o a la història. També permet xatejar amb amics, amb l'opció de guardar missatges concrets, o fer vídeotrucades gratuïtament. És possible editar les fotografies amb filtres i els vídeos amb càmera lenta, càmera ràpida, filtres... Tot i que les fotografies, vídeos o missatges s'autodestrueixen, se'n poden realitzar captures de pantalla que la mateixa aplicació notificarà a l'emissor.

Socrative: És una eina que pot utilitzar-se per conèixer la resposta dels alumnes en temps real a través d'ordiandors i dispositius mòbils. Permet el·laborar diversos tests perquè els alumnes puguin contestar a través d'un codi o número. Els resultats es poden rebre en excel a través del correu electrònic.

 

Spotify: És una plataforma web i també aplicació mòbil de flux de dades de música. Permet escoltar música de manera instantània sense temps de descarrega. Es poden fer cerques de temes musicals per artista, àlbum o llistes de reproducció creades pels propis usuaris.

 


TAC: Són les sigles de Tecnologies d'Aprenentatge i Coneixement. Es pot entendre com una visió de les TIC des de l'escola. Es tracta de posar les tecnologies al servei d'una millora en els processos d'ensenyament, d'aprenentatge, d'avaluació i d'organització, que de forma quotidiana es desenvolupen a l'entorn, al centre i a l'aula. L'ús que se'n faci d'aquestes tecnologies i del seu potencial com a agents de canvi metodològic, permetrà identificar aquelles actuacions més significatives i innovadores des del punt de vista educatiu. Així doncs podem entendre que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) són les que guien aquest modus operandi.

 

TEI: Sigles referides a Tutoria Emocional entre Iguals. És un programa de convivència institucional que implica a tota la comunitat educativa. S'orienta a millorar la integració escolar i treballar per una escola inclusiva i no violenta Està dirigit a la millora o modificació del clima i la cultura dels centres respecte la convivència, el conflicte i la violència. Es basa en la tutorització emocional entre iguals on el respecte, l'empatia i el compromís són els pilars bàsics del seu desenvolupament en els centres educatius.

 


TIC/ICTs: Sigles referides a Tecnologies de la Informació i la Comunicació, en anglès, Information and Comunication Technologies. Agrupa els elements i les tècniques utilitzades en el tractament i la transmissió de les informacions, principalment d'informàtica, Internet i telecomunicacions. Aquestes tecnologies tenen la finalitat de millorar la vida de la gent dins un entorn. Així doncs les noves tecnologies orientades als centres educatius, TAC, són un recurs que facilita la tasca d'aprenentatge i amplia les possibilitats en totes les activitats realitzables, donat el potencial del qual disposen i el fàcil accès a la informació que ens aporten.

 


Tumblr: És una plataforma web de microblogging propietat de Yahoo! Inc. Aquesta plataforma permet als seus usuaris publicar textos, imatges, vídeos, enllaços, cites i àudio a manera de Tumblelog. Els usuaris poden "seguir" a altres usuaris registrats i veure les entrades d'aquests conjuntament amb les seves, per la qual cosa Tumblr pot ser considerat una eina o xarxa social. A la major part de les característiques de la web s'accedeix des de la interfície "dashboard", on apareix l'opció de publicar contingut i entrades d'altres usuaris a l'instant.

 


Twitter: És un servei de microblogging i aplicació mòbil que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters (denominats piulades o tuits) per mitjà del mateix web de TwitterSMS, missatgeria instantània o bé aplicacions de tercers com Twidroid,  TwitterrificTweetieFacebookTwinkleTweetboard o TweetDeck. Les publicacions es mostren a la pàgina de perfil de l'usuari, i són també enviades de forma immediata a altres usuaris que han triat l'opció de rebre-les. L'usuari original pot restringir el seguiment d'aquests missatges només per part dels membres del seu cercle d'amics, o permetre el seu accés a tots els usuaris, que és l'opció per defecte.

Versal: És una aplicació gratuïta que neix amb la finalitat de "fer les classes menys avorrides" substituint la metodologia feta servir per la majoria dels cursos on-line per una plataforma molt més interactiva. A través d'aquesta plataforma els professors poden crear exercicis interactius amb el que els alumnes hauran de realitzar proves, practicar i estudiar. Versal aporta lliçons fàcils d'estudiar i d'entendre, amb un contingut variat i gamificat.


Whatsapp: És un programa de propietat multiplataforma de missatgeria instantània per a telèfons intel·ligents, smartphones, propietat de Facebook. A banda de missatges, aquesta aplicació mòbil permet també enviar i rebre fitxers amb imatges, vídeos, ubicació, notes de veu, contactes, així com missatges en grups de fins a cent persones i llistes de distribució. És actualment el client de missatgeria instantània mòbil amb més usuaris a tot el món. Té versió web des del 2015 i des d'abril del mateix any permet fer trucades de veu. Automàticament, aquest programa es sincronitza amb tots els contactes de l'agenda del telèfon mòbil.

Wix: És una plataforma per la creació de llocs web de manera gratuïta.

Youtube: És un lloc web en el qual els usuaris poden penjar, compartir i visualitzar vídeos. Permet posar "m'agrada" o "no m'agrada" i comentar.

ENTREVISTA sobre la relació entre les noves tecnologies i la lectura tradicional amb Anna Costas, llibretera a "La Casa del Llibre" de Rambla de Catalunya. 21 de Març, 16:00 pm.

Jo: Opines que els joves d'avui en dia tenen una dependència excessiva cap a les tecnologies, concretament cap als mòbils?

Anna C: No opino que hi hagi una dependència exagerada, en tot cas si hi hagués una dependència per part dels joves cap a les tecnologies crec que seria més adreçada als ordinadors.

Jo: Creu que sense l'existència del mòbil, la lectura seguiria sent un dels majors entreteniments de la gent?

Anna C: De fet en els últims anys el nombre de lectors i el consum de literatura ha incrementat així que opino que són dos temes que no van relacionats.

Jo: Vostè que es dedica al món de la venta de llibres, ha baixat la demanda i el consum d'aquests des de l'aparició del mòbil i de l'E-book?

Anna C: Si la demanda de llibres ha baixat no ha estat pas pels mòbils o altres dispositius sinó per la situació socio-econòmica que estem vivint i tot i això no ha baixat gaire.

Jo: Si és així, per què? És que la gent ha començat a llegir més en format digital? O bé és que s'està deixant de banda la lectura?

Anna C: La gent que llegeix més en format digital, per exemple amb dispositius com l’E-book, solen ser gent d’uns quaranta anys cap amunt ja que per a ells aquest invent suposa una novetat, és més econòmic i no ocupa espai. En canvi, la gent més jove segueix llegint en paper. No opino que s’estigui deixant de banda la lectura, al contrari. Crec fermament que les tecnologies i els llibres conviuen perfectament.

Jo: Si és cert que les tecnologies ocupen gairebé tots els àmbits de la nostra vida i deixem cada cop més de llegir, creu que a la llarga suposarà una degradació social? Creu que a la llarga, per exemple, les notes dels estudiants seran més baixes?

Anna C: Primerament, no s’està deixant de llegir. A part, és obvi que sobretot a etapes de la nostra vida com l’adolescència la lectura passa a ser una cosa molt secundària, no teniu temps ni ganes suficients per dedicar a la literatura el temps necessari. Això no vol dir que no hi hagin joves molt lectors, però la majoria no ho són. El fet de que molts adolescents no siguin grans apassionats a la lectura no suposa una degradació social ja que moltes vegades els joves comencen a llegir quan es fan més grans. Les baixes notes dels estudiants no es deuen a la no lectura o a la dependència del mòbil sinó a la mala gestió educativa per part del govern.

Jo: Llavors, creu que hi ha relació en el baix rendiment escolar i la dependència cap al mòbil? I amb relació al nivell cultural de cadascú?

Anna C: Més que cap als mòbils opino que la dependència existeix per l’ús excessiu de l’ordinador i el baix rendiment es deu en gran part a la política educativa del nostre país.

Jo: Vostè opina que cada cop més els joves estan farts de les noves tecnologies, per què?

Anna C: Jo no m’he trobat amb cap jove que m’hagi fet cap comentari que em faci pensar que estan farts de les tecnologies.

Jo: Quin tipus de llibres llegeixen els adolescents? Hi ha diferències entre els nois i les noies? A quina edat es fa més difícil la lectura? Té alguna relació amb els dispositius mòbils?

Anna C: Els joves que són molt lectors es decanten més pels clàssics. Hi ha molta diferència entre el perfil de llibre que busca una noia i un noi, les noies solen tendir a buscar coses més romàntiques i clàssiques, els nois tendeixen a llibres més de ciència ficció i fantasia. No és que a l’adolescència la lectura es faci més dificultosa sinó que directament és una edat en la qual s’allunya molt la lectura, no per cap dependència sinó perquè és una cosa natural que ens ha passat a tots.

Jo: Moltes gràcies.

ENTREVISTA sobre la l'ús de les TIC i la classe inversa a l'Escola Pia Santa Anna de Mataró amb el professor d'història del món contemporani i d'història de l'art Manel Trenchs. 15 de Novembre, 16:00 pm.

Jo: Quan vas crear la teva pròpia pàgina web?

Manel: El passat estiu va ser quan vaig decidir-me a crear la meva pròpia pàgina web. Ja feia gairebé quatre anys que feia servir aplicacions de tota mena a les meves lliçons però no havia pensat en crear-me un lloc a la xarxa, fins que un amic m'ho va plantejar. Tenir aquesta pàgina em permet organitzar tot el material que utilitzo i que els meus alumnes el puguin cercar amb facilitat.

Jo: Què és el ICTs/TIC? I les TAC?

Manel: ICTs i TIC volen dir exactament el mateix, Information and Comunication Technologies en anglès i Tecnologies de la Informació i la Comunicació en català. Són totes aquelles eines, normalment relacionades amb la informàtica, que ens permeten ampliar i desenvolupar l'aprenentatge dels nostres alumnes aprofitant el seu potencial. Per exemple, les aplicacions mòbils, les xarxes socials, el bloc, etc... Les TAC simplement són les TIC aplicades en l'àmbit educatiu i estudiantil.

Jo: En què consisteix el mètode "flipped classroom" o "flipped learning"?

Manel: En català és el que anomenem classe inversa. Bàsicament consisteix en capgirar les classes tradicionals basades en l'explicació de la teoria a l'aula i la pràctica a casa. Seguint el model "flipped classroom" que és el que jo utilitzo, els alumnes es familiaritzen i estudien la teoria a casa, de manera que és un mètode bastant autodidacta. A l'aula realitzem les activitats pràctiques mitjançant les TIC en les quals els alumnes acaben d'assimilar la teoria prèviament vista. L'avantatge primordial que aporta aquest mètode és que permet que el professor estigui plenament centrat en l'aprenentatge dels seus alumnes, observant com realitzen les activitats i supervisant els seus moviments per ajudar-los en qualsevol dificultat o mancança. En una classe tradicional, el mestre no disposa del temps suficient per conèixer exactament l'evolució de cadascun dels seus alumnes i estar al corrent del que són capaços de fer a nivell pràctic.

Jo: Quines aplicacions i eines utilitzes?

​​

Manel: Utilitzo BlocGoogle SitesGoogle ClassroomRemindVersalEdpuzzleEdulocKahoot!SocrativeQuizletPlickersPinterestTwitterSkypeYoutube... fins i tot he utilitzat Pokémon GO en una activitat.

​​

Jo: Funciona bé el sistema que cada alumne dugui a classe qualsevol eina amb connexió a Internet?

​​

Manel: Fantàsticament bé. Cada alumne porta allò que li és més còmode o allò que té, alguns porten el portàtil, d'altres l'Ipad o la tauleta i d'altres fan servir el mòbil. No he tingut mai cap problema amb aquest fet, al contrari, treballen molt bé.

​​

Jo: Col·labores amb altres escoles o professors que també incorporen les eines digitals a l'aula?

​​

Manel: Sí, col·laboro bastant amb dues escoles estrangeres, una anglesa i una altra americana. Per exemple, he realitzat l'activitat "Mystery Skype" amb l'Admiral Farragut Academy.

​​

Jo: Com has utilitzat l'aplicació Pokémon GO en l'àmbit docent?

​​

Manel: Vaig voler aprofitar l'auge i la moda dels Pokémon i vaig decidir crear la meva pròpia experiència centrada en el patrimoni cultural i artístic de Mataró. Vaig introduir "Pokeparades" en monuments i llocs a visitar de manera que els alumnes coneguessin el patrimoni de Mataró a partir d'aquestes. D'aquesta manera els alumnes aprenen fora de l'aula amb l'ús dels dispositius electrònics com eines pedagògiques.

Els alumnes van començar l'itinerari a la plaça de darrere l'ajuntament, i des d'allà, per grups, amb un recorregut prèviament establert per cada grup en concret, van fer un inventari de "Pokeparades". A cada "Pokeparada" havien de fer una fotografia actual, buscar informació al respecte i registrar-la. Durant el recorregut es van centrar en caçar Pokémons, fotografiar les "Pokeparades", fer inventari d'aquestes, i si era necessari, afegir-ne de noves. Al mateix temps, els equips buscaven informació en relació a les "Pokeparades" i l'afegien, juntament amb les fotos, dins de l'eina Eduloc on completaven dades dels llocs històrics de la ciutat.

Tota la informació s'anava compartint en un mateix espai, Google Clasroom, on tots els alumnes podien editar i compartir informació al mateix temps.

Jo: L'ensenyança de l'ús correcte del mòbil a classe és una tasca complicada?

Manel: La veritat és que sí, però és com tot. Jo ja fa anys que vaig començar a utilitzar-lo i per tant ja no em costa gaire que els alumnes se centrin el que s'han de centrar. Sobretot és important que els alumnes estiguin interessats pel contingut de la lliçó perquè no facin servir el mòbil o el que portin per una altra cosa.

Jo: L'ús de les eines digitals ha incrementat el rendiment dels teus alumnes?

Manel: Depèn. Puc dir que abans de fer servir aquestes eines els meus alumnes ja tenien en general un bon rendiment i que el segueixen tenint ara amb les eines i el mètode de classe que utilitzem. Hi ha alumnes als quals els hi agrada més el mètode tradicional i altres que s'han animat més a partir d'aquests canvis. Tot i això, els alumnes que no estan interessats en una matèria no ho estaran més només pel fet que s'utilitzin eines digitals, vull dir que realment el rendiment depèn de la voluntat d'aprendre que tingui l'alumne en qüestió. La introducció de les TIC i el mètode classe inversa només són maneres de fer atractives, que sí que poden cridar una mica més l'atenció dels alumnes, però com ja he dit si l'alumne no té cap interès en la matèria, tampoc fan miracles.

Jo: Creus que l'ús de les eines digitals és només possible a batxillerat?

Manel: No crec que només sigui possible a batxillerat, de fet aquí també ho hem aplicat a l'ESO en algunes ocasions i ha funcionat bé. En cursos encara més menors sí que pot ser una tasca un pèl més complexa, tot i això, res és impossible.

Jo: Aquest mètode docent t'ha apropat més als teus alumnes?

Manel: Sí, totalment. Utilitzant Internet estem tots connectats contínuament, és a dir, no cal que els alumnes estiguin a classe per intervenir en la matèria sinó que a partir dels seus mòbils i les seves aplicacions poden compartir el contingut que vulguis quan vulguin. Per exemple, durant el cap de setmana poden compartir amb mi i amb la resta de la comunitat tot tipus de materials com fotografies, vídeos, links, pensaments...qualsevol cosa amb una mica de relació amb l'assignatura.

Jo: Com han estat els resultats de les PAU dels anys anteriors?

Manel: Els resultats de les PAU han mostrat una evolució positiva des que faig servir les eines digitals, el 50% dels meus alumnes estan per sobre de la mitjana a Catalunya. Els resultats han millorat respecte quan no feia servir ni eines digitals ni classe inversa.

Jo: Per a llegir, quin mètode utilitzeu? Heu deixat totalment de banda la lectura tradicional, en paper?

Manel: Utilitzem el mètode digital, més que res perquè com ja t'he explicat la tasca teòrica no la realitzen a l'aula sinó a casa i gairebé tot el material amb el que treballem està a la xarxa. El llibre de paper bàsicament l'utilitzem per a seguir una organització en el temari, per estructurar els diferents continguts, però per poc més.

Jo: Moltes gràcies!​​

bottom of page