top of page

ENTREVISTES

Durant l'elaboració del treball he entrevistat a dues persones, relacionades d'una manera o altra amb el món de l'educació i les tecnologies. Aquí les penjo ordenades per ordre cronològic (primer la més antiga i després la més recent). 

En la primera entrevista vaig tenir l'oportunitat de parlar amb Anna Costas, una llibretera de "La Casa del Llibre" que està en contacte contínuament amb els joves i amb els seus gustos literaris. Sobretot el que pretenia investigar era si s'havia deixat de consumir i comprar llibres, i en cas que fos així, si aquest fenomen tenia alguna relació amb la nomofòbia. En segon lloc volia indagar si la gent es decantava més per la lectura digital o per la lectura tradicional, esperant una resposta favorable a la digital. La veritat és que em vaig sorprendre molt amb els resultats, la meva hipòtesi era que la gent, concretament els joves, havien deixat molt de banda la lectura per dedicar-se únicament al món digital i virtual, idea que va quedar totalment descartada i refutada amb les respostes de l'Anna, la qual em va assegurar que els dos mons convivien sense fer-se fora l'un a l'altre.   

En la segona entrevista vaig tenir la magnífica sort de poder comptar amb en Manel Trenchs, un professor de batxillerat d'història del món contemporani i d'història de l'art a l'Escola Pia Santa Anna de Mataró. En Manel és un gran expert sobre tots els conceptes cabdals dels meu treball, les TIC, les TAC, la classe inversa, etc... L'entrevista amb ell em va ser de gran ajuda ja que em va ensenyar un munt de material. Ell és un perfecte exemple de docent que aprofita al màxim totes les xarxes socials, aplicacions i eines que té al seu abast, un professor que s'ha sabut adaptar al 100% als temps en els que vivim i a la societat actual basada en gran part en la tecnologia. 

​​​​

ENTREVISTA sobre la relació entre les noves tecnologies i la lectura tradicional amb Anna Costas, llibretera a "La Casa del Llibre" de Rambla de Catalunya. 21 de Març, 16:00 pm.

Jo: Opines que els joves d'avui en dia tenen una dependència excessiva cap a les tecnologies, concretament cap als mòbils?

Anna C: No opino que hi hagi una dependència exagerada, en tot cas si hi hagués una dependència per part dels joves cap a les tecnologies crec que seria més adreçada als ordinadors.

Jo: Creu que sense l'existència del mòbil, la lectura seguiria sent un dels majors entreteniments de la gent?

Anna C: De fet en els últims anys el nombre de lectors i el consum de literatura ha incrementat així que opino que són dos temes que no van relacionats.

Jo: Vostè que es dedica al món de la venta de llibres, ha baixat la demanda i el consum d'aquests des de l'aparició del mòbil i de l'E-book?

Anna C: Si la demanda de llibres ha baixat no ha estat pas pels mòbils o altres dispositius sinó per la situació socio-econòmica que estem vivint i tot i això no ha baixat gaire.

Jo: Si és així, per què? És que la gent ha començat a llegir més en format digital? O bé és que s'està deixant de banda la lectura?

Anna C: La gent que llegeix més en format digital, per exemple amb dispositius com l’E-book, solen ser gent d’uns quaranta anys cap amunt ja que per a ells aquest invent suposa una novetat, és més econòmic i no ocupa espai. En canvi, la gent més jove segueix llegint en paper. No opino que s’estigui deixant de banda la lectura, al contrari. Crec fermament que les tecnologies i els llibres conviuen perfectament.

Jo: Si és cert que les tecnologies ocupen gairebé tots els àmbits de la nostra vida i deixem cada cop més de llegir, creu que a la llarga suposarà una degradació social? Creu que a la llarga, per exemple, les notes dels estudiants seran més baixes?

Anna C: Primerament, no s’està deixant de llegir. A part, és obvi que sobretot a etapes de la nostra vida com l’adolescència la lectura passa a ser una cosa molt secundària, no teniu temps ni ganes suficients per dedicar a la literatura el temps necessari. Això no vol dir que no hi hagin joves molt lectors, però la majoria no ho són. El fet de que molts adolescents no siguin grans apassionats a la lectura no suposa una degradació social ja que moltes vegades els joves comencen a llegir quan es fan més grans. Les baixes notes dels estudiants no es deuen a la no lectura o a la dependència del mòbil sinó a la mala gestió educativa per part del govern.

Jo: Llavors, creu que hi ha relació en el baix rendiment escolar i la dependència cap al mòbil? I amb relació al nivell cultural de cadascú?

Anna C: Més que cap als mòbils opino que la dependència existeix per l’ús excessiu de l’ordinador i el baix rendiment es deu en gran part a la política educativa del nostre país.

Jo: Vostè opina que cada cop més els joves estan farts de les noves tecnologies, per què?

Anna C: Jo no m’he trobat amb cap jove que m’hagi fet cap comentari que em faci pensar que estan farts de les tecnologies.

Jo: Quin tipus de llibres llegeixen els adolescents? Hi ha diferències entre els nois i les noies? A quina edat es fa més difícil la lectura? Té alguna relació amb els dispositius mòbils?

Anna C: Els joves que són molt lectors es decanten més pels clàssics. Hi ha molta diferència entre el perfil de llibre que busca una noia i un noi, les noies solen tendir a buscar coses més romàntiques i clàssiques, els nois tendeixen a llibres més de ciència ficció i fantasia. No és que a l’adolescència la lectura es faci més dificultosa sinó que directament és una edat en la qual s’allunya molt la lectura, no per cap dependència sinó perquè és una cosa natural que ens ha passat a tots.

Jo: Moltes gràcies.

ENTREVISTA sobre la l'ús de les TIC i la classe inversa a l'Escola Pia Santa Anna de Mataró amb el professor d'història del món contemporani i d'història de l'art Manel Trenchs. 15 de Novembre, 16:00 pm.

Jo: Quan vas crear la teva pròpia pàgina web?

Manel: El passat estiu va ser quan vaig decidir-me a crear la meva pròpia pàgina web. Ja feia gairebé quatre anys que feia servir aplicacions de tota mena a les meves lliçons però no havia pensat en crear-me un lloc a la xarxa, fins que un amic m'ho va plantejar. Tenir aquesta pàgina em permet organitzar tot el material que utilitzo i que els meus alumnes el puguin cercar amb facilitat.

Jo: Què és el ICTs/TIC? I les TAC?

Manel: ICTs i TIC volen dir exactament el mateix, Information and Comunication Technologies en anglès i Tecnologies de la Informació i la Comunicació en català. Són totes aquelles eines, normalment relacionades amb la informàtica, que ens permeten ampliar i desenvolupar l'aprenentatge dels nostres alumnes aprofitant el seu potencial. Per exemple, les aplicacions mòbils, les xarxes socials, el bloc, etc... Les TAC simplement són les TIC aplicades en l'àmbit educatiu i estudiantil.

Jo: En què consisteix el mètode "flipped classroom" o "flipped learning"?

Manel: En català és el que anomenem classe inversa. Bàsicament consisteix en capgirar les classes tradicionals basades en l'explicació de la teoria a l'aula i la pràctica a casa. Seguint el model "flipped classroom" que és el que jo utilitzo, els alumnes es familiaritzen i estudien la teoria a casa, de manera que és un mètode bastant autodidacta. A l'aula realitzem les activitats pràctiques mitjançant les TIC en les quals els alumnes acaben d'assimilar la teoria prèviament vista. L'avantatge primordial que aporta aquest mètode és que permet que el professor estigui plenament centrat en l'aprenentatge dels seus alumnes, observant com realitzen les activitats i supervisant els seus moviments per ajudar-los en qualsevol dificultat o mancança. En una classe tradicional, el mestre no disposa del temps suficient per conèixer exactament l'evolució de cadascun dels seus alumnes i estar al corrent del que són capaços de fer a nivell pràctic.

Jo: Quines aplicacions i eines utilitzes?

Manel: Utilitzo BlocGoogle SitesGoogle ClassroomRemindVersalEdpuzzleEdulocKahoot!SocrativeQuizletPlickersPinterestTwitterSkypeYoutube... fins i tot he utilitzat Pokémon GO en una activitat.

Jo: Funciona bé el sistema que cada alumne dugui a classe qualsevol eina amb connexió a Internet?

Manel: Fantàsticament bé. Cada alumne porta allò que li és més còmode o allò que té, alguns porten el portàtil, d'altres l'Ipad o la tauleta i d'altres fan servir el mòbil. No he tingut mai cap problema amb aquest fet, al contrari, treballen molt bé.

Jo: Col·labores amb altres escoles o professors que també incorporen les eines digitals a l'aula?

Manel: Sí, col·laboro bastant amb dues escoles estrangeres, una anglesa i una altra americana. Per exemple, he realitzat l'activitat "Mystery Skype" amb l'Admiral Farragut Academy.

Jo: Com has utilitzat l'aplicació Pokémon GO en l'àmbit docent?

Manel: Vaig voler aprofitar l'auge i la moda dels Pokémon i vaig decidir crear la meva pròpia experiència centrada en el patrimoni cultural i artístic de Mataró. Vaig introduir "Pokeparades" en monuments i llocs a visitar de manera que els alumnes coneguessin el patrimoni de Mataró a partir d'aquestes. D'aquesta manera els alumnes aprenen fora de l'aula amb l'ús dels dispositius electrònics com eines pedagògiques.

Els alumnes van començar l'itinerari a la plaça de darrere l'ajuntament, i des d'allà, per grups, amb un recorregut prèviament establert per cada grup en concret, van fer un inventari de "Pokeparades". A cada "Pokeparada" havien de fer una fotografia actual, buscar informació al respecte i registrar-la. Durant el recorregut es van centrar en caçar Pokémons, fotografiar les "Pokeparades", fer inventari d'aquestes, i si era necessari, afegir-ne de noves. Al mateix temps, els equips buscaven informació en relació a les "Pokeparades" i l'afegien, juntament amb les fotos, dins de l'eina Eduloc on completaven dades dels llocs històrics de la ciutat.

Tota la informació s'anava compartint en un mateix espai, "Google Clasroom", on tots els alumnes podien editar i compartir informació al mateix temps.

Jo: L'ensenyança de l'ús correcte del mòbil a classe és una tasca complicada?

Manel: La veritat és que sí, però és com tot. Jo ja fa anys que vaig començar a utilitzar-lo i per tant ja no em costa gaire que els alumnes se centrin el que s'han de centrar. Sobretot és important que els alumnes estiguin interessats pel contingut de la lliçó perquè no facin servir el mòbil o el que portin per una altra cosa.

Jo: L'ús de les eines digitals ha incrementat el rendiment dels teus alumnes?

Manel: Depèn. Puc dir que abans de fer servir aquestes eines els meus alumnes ja tenien en general un bon rendiment i que el segueixen tenint ara amb les eines i el mètode de classe que utilitzem. Hi ha alumnes als quals els hi agrada més el mètode tradicional i altres que s'han animat més a partir d'aquests canvis. Tot i això, els alumnes que no estan interessats en una matèria no ho estaran més només pel fet que s'utilitzin eines digitals, vull dir que realment el rendiment depèn de la voluntat d'aprendre que tingui l'alumne en qüestió. La introducció de les TIC i el mètode classe inversa només són maneres de fer atractives, que sí que poden cridar una mica més l'atenció dels alumnes, però com ja he dit si l'alumne no té cap interès en la matèria, tampoc fan miracles.

Jo: Creus que l'ús de les eines digitals és només possible a batxillerat?

Manel: No crec que només sigui possible a batxillerat, de fet aquí també ho hem aplicat a l'ESO en algunes ocasions i ha funcionat bé. En cursos encara més menors sí que pot ser una tasca un pèl més complexa, tot i això, res és impossible.

Jo: Aquest mètode docent t'ha apropat més als teus alumnes?

Manel: Sí, totalment. Utilitzant Internet estem tots connectats contínuament, és a dir, no cal que els alumnes estiguin a classe per intervenir en la matèria sinó que a partir dels seus mòbils i les seves aplicacions poden compartir el contingut que vulguis quan vulguin. Per exemple, durant el cap de setmana poden compartir amb mi i amb la resta de la comunitat tot tipus de materials com fotografies, vídeos, links, pensaments...qualsevol cosa amb una mica de relació amb l'assignatura.

Jo: Com han estat els resultats de les PAU dels anys anteriors?

Manel: Els resultats de les PAU han mostrat una evolució positiva des que faig servir les eines digitals, el 50% dels meus alumnes estan per sobre de la mitjana a Catalunya. Els resultats han millorat respecte quan no feia servir ni eines digitals ni classe inversa.

Jo: Per a llegir, quin mètode utilitzeu? Heu deixat totalment de banda la lectura tradicional, en paper?

Manel: Utilitzem el mètode digital, més que res perquè com ja t'he explicat la tasca teòrica no la realitzen a l'aula sinó a casa i gairebé tot el material amb el que treballem està a la xarxa. El llibre de paper bàsicament l'utilitzem per a seguir una organització en el temari, per estructurar els diferents continguts, però per poc més.

Jo: Moltes gràcies!

bottom of page